Foto: Flickr: nugefishes
Hvis jeg må begynde med at fortælle om mine egne to jagthunde… De elsker at tage fugle om ænder og hønsefugle. De faktisk helt tossede med det og derfor også rigtigt gode til at finde dem.
Men når det kommer til bekkasiner og krager, er det lidt noget andet… eller var lidt noget andet. For jeg har fundet ud af, at hundene godt kan få interesse for bekkasiner og krager. Men det kræver træning og god tålmodighed. Jeg begyndte med at trække bekkasiner og krager hen langs græsset i en snor. Jeg roste højlydt, når én af hundene tog den. På denne måde kan man godt lære en hund, at den skal tage disse fugle.
Selvom forskellen i deres interesse stadig er der, kan de nu tage de fleste fugle op og bringe dem tilbage. Problemet med en fugl som bekkasinen er, at der ikke kommer meget fært fra den. Og den lander også ofte i vådområder, hvor det kan være sværere for hunden at finde den. Det er med andre ord en større udfordring, selvfølgeligt også fordi det er en så lille fugl.
Min erfaring er – også med andres hunde – at hårvildt sjældent er et problem. Mine tager med glæde alt hårvildt og holder godt fast på det. Men hvis din hund ikke vil tage det op, vil den samme fremgangsmåde sandsynligvis hjælpe. Skab interesse for vildtet, og ros meget.
Vandtræning
Jeg elsker vandtræning – mine hunde elsker det! Det er en rigtig god måde at motionere hundene på. Hvis din unge hund endnu ikke er så begejstret for vand, så tag det bare stille og roligt. Man skal selvfølgeligt præsentere den for vand så ofte som muligt, men der er ingen grund til at forsøge at presse den ud i det.
Noget af det bedste er at finde hunde, som allerede kan svømme og lege i vandet. Når din hund ser dem, vil den sikkert gerne være med til at lege i vandet. Du kan også smide dens yndlingsapport i vandet. Brug evt. en snor til apporten i starten, hvis du ikke er sikker på, om hunden kan tage den. Det er dog godt at få snoren af, når det er muligt, for du kan risikere, at hunden filtrer sig ind i den.
Vandtræning skal være sjovt – og det bliver det også. I øvrigt har jeg set, at skovflåter og lopper ikke har det så godt med at sidde på en hund, som er meget i vandet. Det er faktisk ikke noget dårligt loppemiddel at have dem i vandet.
Generelle råd til træningen
De første par gange foretrækker jeg at træne i omgivelser, hvor hunden ikke bliver distraheret af fært eller andre hunde. Det kunne fx være i haven. Når hunden forstår kommandoerne og er nogenlunde lydig, kan man træne et sted, hvor der også er fært og andre ting, som kan distrahere. Mht. til distraheringer er det også en god idé at undersøge, om hunden har lopper eller skovflåter, som generer i pelsen. Denne gene på hunden kan faktisk være med til at ødelægge dens koncentration. Med lopper vil den konstant forsøge at klø sig, og skovflåterne svier. I forhold til forstyrrelser er det også en god idé at sørge for, at hunden er luftet godt igennem, således at den ikke står og skal af med noget midt under træningen.
Man ser ofte hundetræning med mange hunde, fx 15 stk. Dette er efter min mening ikke hensigtsmæssigt. Det forstyrrer ganske enkelt for meget, og de færreste tager på jagter, hvor der er så mange hunde. Det kan virke frustrerende på hunden, idet den er meget optaget af at finde sin plads i hierarkiet. Jeg kan bedre lide at træne i mindre hold, og helst med hunde, som vi kender. Med det sidste ved jeg, at der er lille risiko for, at de kommer op at slås.
Relaterede: Hvordan slipper jagthunden for lopper?