Koncerter, motorsport og fyrværkeri – arbejdspladser osv. er ikke det eneste, der kan give dig høreskader. Det kan jagten også.
Et haglgevær kan larme med 150 decibel. Det skal ses i forhold til, at høreskader (ifølge Arbejdstilsynet) kan opstå ved ca. 85 decibel. Derfor kan det virke som lidt af en satsning at gå på jagt uden jagthøreværn.
Støjmålinger viser tydeligt, hvorledes støjen aftager med afstanden til våbnet. Men når man affyrer sit eget gevær, er man så tæt på, som man kan komme. Det er bl.a. her, faren kan opstå.
Tidligere kunne et godt argument for ikke at bruge værn være, at man således ikke kunne høre fuglene. Men nu har man i mange år kunnet købe elektroniske høreværn, som forstærker lyden indtil en vis grænse. Det betyder, at du endnu tydeligere vil kunne høre fugle og andet, men de høje lyde, som jagtgeværet giver, dæmpes til et helt uskadeligt niveau.
Priser på jagthøreværn
Egentlig kan man få dem til nærmest ingenting. Men jeg har altid fået at vide, at 3M’s elektroniske høreværn til ca. 1000 kroner er den bedste investering. Der er sikkert en grund til, at de er blevet så populære.
Også på det produkt kan man se varierende priser, men så vidt jeg kan vurdere, kan de næsten altid fås til ca. 1000 kroner. Indtil videre (og her taler vi to år) har jeg ikke haft nogen problemer med høreværnet. Det kan lyde utroligt, men jeg har ikke engang skiftet batterierne ud endnu. Det skyldes nok også, at værnet har en automatisk slukfunktion. Uden den ville jeg nok glemme at slukke mange gange efter jagt og træning på skydebanen.
I begyndelsen var jeg lidt i tvivl, om de ville holde. Men det var, fordi jeg tænkte, at gummiet (det, der sidder helt ind til øret) nok ville blive slidt. Men for det første holder det meget længe, og for det andet kan man udskifte det nemt og hurtigt.